Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania odbił się donośnym echem w PSP w Szczedrzyku.

Uczniowie grupy przedszkolnej oraz klas I-III pod opieką swoich nauczycielek uczyły się przygotowywać zdrowe i pożywne śniadanie. Najmłodsi uczestnicy przygotowywali sałatkę owocową, jako dodatek do zdrowego śniadania. Uczniowie klas I-III pracowali indywidualnie i skupili się na daniu głównym. Po chwili na stołach pojawiły się kolorowe kanapki, półmiski z sałatkami warzywnymi a nawet świeżo wyciśnięty sok z owoców.

Mali uczniowie znakomicie odnaleźli się w roli kucharzy. Ich potrawy zawierały nie tylko odpowiednią ilość produktów odżywczych, ale i wyglądały niezwykle smakowicie.

Udział w akcji miał na celu zwiększenie świadomości na temat zdrowego żywienia i wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych. Jest ona jednym z wielu elementów działań prozdrowotnych prowadzonych na terenie szkoły. Oprócz niej uczniowie uczestniczą również w programie „ Owoce w szkole” i „ Mleko w szkole”

foto_news
foto_news
Galeria
 do góry